Edgar Laurence DOCTOROW

RAGTIME

Scott Fitzgerald "jazzkorszaknak" keresztelte el az amerikai életnek az első világháborút követő korszakát. A kifejezés általánosan elterjedt és korszakjellemzővé vált. Doctorow regénye logikus zenetörténeti analógiával kapta a címet; tárgya az amerikai századelő, a ragtime-stílus virágkora. A világsikerű regény sikeresen egyesíti magában a Dos Passosra emlékeztető szimultanista módszereket a konzervatív szerkesztéssel: hallatlanul szerteágazó, a teljesség illúzióját keltő körképet egyetlen család élete köré rendezi.

A család a keleti part New Rochelle nevű kisvárosában él. Az apa jómódú zászló- és tűzijátékkereskedő, részt vesz Peary északi sarki expediciójában; az anya előbb csak fontos mellékszereplőket hoz a cselekménybe, később, férje halála után férjhez megy a magát báró Ashkenazynak nevező filmmágnáshoz, akit a cselekmény elején mint koldusszegény zsidó bevándorlót ismerünk meg. Öccse pedig előbb abba az Evelyn Nesbitbe, a kor híres "végzetes asszonyába" lesz szerelmes, aki miatt Taw nevű milliomos férje agyonlőtte Stanford White-ot, a neves építészt (a korszak legnagyobb botránya volt), majd a neves anarchista-feminista Emma Goldmann bűvkörébe kerül. Amikor az igazságtalanul megalázott Walker Coalhouse, a néger zongorista megindítja a maga egyszemélyes "forradalmát", csatlakozik hozzá, végül a mexikói forradalomban hal meg.

A regényben fontos szerepet kap még Houdini, a világhírű "szabaduló bűvész", P. Morgan, Henry Ford, felvillannak koldusszegény bevándorlók és milliomosok, anarchisták, sztrájkoló munkások; politika, divat, szokások, erkölcsök kavarognak egy nagy változás küszöbén.
A mű tényregényt, mesét és szociográfiát ötvöző, igen olvasmányos könyv.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez