Choderlos de LACLOS

VESZEDELMES VISZONYOK

Laclos-t a francia irodalomban Stendal és Flaubert közvetlen elődjének tartják. Híres regénye 1780-ban jelent meg először, akkor közbotrányt keltett; ma klasszikusként tartják számon.

A mű az acien regime-t, a forradalom előtti uralkodóosztály belső életét ábrázolja. Fő témája a szerelmi viszony, de nem annyira a gyönyörszerzés, a szenvedély keresése, hanem a hatalmi vágy kielégítése, a partner legyőzése. Főhőse, Valmont vikomt, gazdag arisztokrata, "főfoglalkozása" asszonyok megrontása, tönkretétele. Három nővel kerül kapcsolatba a cselekmény folyamán. Cécile ártatlan fiatal lány, aki csalódásában végül apáca lesz és későbbi kérőjét is visszautasítja. Tourvelné, a polgárasszony - bűne feletti lelkifurdalásában - megőrül, az egyivású, magabiztos, nagyvilági szerelmi ellenfél, Merteuil márkiné pedig bőrbetegsége miatt válik boldogtalanná. Maga a vikomt párbajban veszti életét.

A regény Goethe Werther-éhez, Rousseau Új Héloise-éhez hasonlóan levélformában íródott. A leveleket a főszereplők írják egymásnak, vagy Rosemond-nénak, akinek vidéki kastélyában a cselekmény játszódik. A mai olvasó számára e szokatlan formát az író lélekismerete és dagályosságtól mentes stílusa - Örkény István fordításában - teszi élvezhetővé.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez