Douglas ADAMS

GALAXIS ÚTIKALAUZ STOPPOSOKNAK

Valamikor 2000 körül, alig két földi perc leforgása alatt a Vogon Építész Flotta megsemmisítette a Földet, hogy a Galaxis külső kerületeinek fejlesztéséhez elengedhetetlen hiperűr-bekötőutat megépíthessék. A katasztrófát csak ketten élték túl: Ford Perfect, a Betelgeuse egyik kisbolygójáról származó galaktikus stoppos, és földi barátja Arthur Dent. Ford, aki a Galaxis Útikalauz utazó informátora, barátjával együtt a Vogon Flotta parancsnokának hajóján keresnek menedéket, de balszerencséjükre a Vogonok nem szeretik a potyautasokat és a két stoppost kivetik az űrbe, ahol legkésőbb 30 másodperc elteltével biztosan elpusztulnak. Eközben a Birodalom szívében nagyszabású ünnepségre készülnek. Felépült a Végtelen Valószínűtlenség Hajtóművével működtetett csillaghajó prototípusa, mellyel a hatalmas bolygóközi távolságok a másodperc töredéke alatt áthidalhatók és így feleslegessé válnak a hiperűr-bekötőutak. Így tulajdonképpen a Föld megsemmisítése is adminisztrációs hiba következménye volt, de hát a fejlődés sehol nem megy áldozatok nélkül.

Az Arany Szív elnevezésű csillaghajót Zaphod Beeblebrox, a Birodalmi Kormány Elnöke hivatott felavatni, de ő valami külső akaratnak engedelmeskedve, földi származású barátnőjével, Trilliannal együtt inkább ellopja a csodamasinát. Ez a szerencséje a két póruljárt utazónak, akiken most még a stopposok bibliája, a Galaxis Útikalauz sem segíthet, felszedi őket viszont a valószínűtlenségi üzemmódban közlekedő csillaghajó. A titokzatos külső kényszernek engedve a szökevények és a stopposok két fehér egér meg egy búskomor robot társaságában együtt keresik tovább a legendás, ötmillió éve alvó Magrathea bolygót, amelyen fénykorában egyedi tervezésű luxusbolygókat építettek különböző megrendelőknek. Itt derül ki, hogy a Földet is ők építették a világegyetem pándimenzíós, szuperintelligens faja, az egerek megrendelésére. A Föld és rajta minden ember egy organikus számítógépet alkotott, hogy választ adjanak az Élet, a "Mindenség Meg Minden" nagy kérdésre. De mivel a bürokrácia malmai lassan őrölnek a Birodalomban, öt perccel a program befejezése előtt a Vogonok megsemmisítették a Földet. Így a Galaxis Útikalauz továbbra sem egészülhet ki a Végső Kérdésre adott válasszal.

- Kissé túlbonyolított cselekményű, helyenként fergetegesen szellemes, intellektuális rájátszásokkal teli, de mindenképp optimizmust sugárzó, fanyar humorú sci-fi.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez