ALBERT Gábor

EMELT FŐVEL

Nemzetiségi kérdés, telepítés (ki és áttelepítés), földkérdés, csángó-kérdés, a mezőgazdaság szocializálása - ezekre a súlyos kérdésekre keresi a választ könyvében Albert Gábor.

A magyar földreformmal foglalkozó felelős emberek előtt nyílvánvaló volt, hogy az ország kedvezőtlen birtokstruktúrája, a földterület kedvezőtlen területi megoszlása miatt igazi földreformot telepítés nélkül nem lehet megoldani. A református egyház toborozta és telepítette le a Dunántúlon a túlnépesedett tiszántúli parasztság első telepeseit. A felszabadulás után jött a telepesek második hulláma. Felidézi a németek kitelepítését és beszámol a Felvidékről elűzött és megürült sváb-portákra telepített "cseszko" magyarok sorsáról. A kötet bő egyharmada a bukovinai és moldvai székelyeknek a kálváriáját ismerteti a bácskai tragikus intermezzón át a harmadik, utolsó telepítésig.

A kitűnően dokumentált, szépen megírt, izgalmas sorskérdéseket boncolgató, a nemzeti-népi azonosságtudat vonatkozásában különösen a fiatalok számára revelációként ható könyv minden olvasónak ajánlható.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez