ANDRASSEW Iván - PÁL János

PROLILÉT-RA

Andrassew Iván a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a Budapesti Húsipari Hírlap munkatársakén ismerkedett meg Pál Jánossal, a Marhavágóhíd munkásával. Érdekes, izgalmas riportkönyv, amelyben csak a beszélő-főszereplő Pál János szavaiból következtethetünk vissza a konkrét kérdésekre s épp e riportkérdések elhagyásával válik egyre feszítettebbé, pergőbbé, élőbbé a valós élettörténet.

A bevezetőben elmondja a szerző, hogy ő maga is dolgozott e szakmában, egy esztendeig volt együtt Pál Jánossal a vágóhídon; saját tapasztalataival még hitelesebbé téve a könyv anyagát. Hogyan élnek a munkások? Hogyan gondolkodnak, milyenek az emberi kapcsolataik, mi jellemző munkájukra, céljaikra? A vágóhíd mindennapjait mutatja be a kötet. Pál János, aki lassan húsz esztendeje dolgozik a szakmában, tárgyilagos részletességgel mondja el e munka nehézségeit, veszélyeit. A munkafolyamatok és az évek során kialakuló hierarchia törvényszerűségeit, elemzi hibáit, őszintén, tisztánlátásában egyszerűen, okosan érvelve a Prolilét-ra fokait bejárva az igazságokat, amelyek ebben a társadalmi közegben érvényesek. Tudatos és öntudatos munkássors látleletét kapja az olvasó, s egy igen mélyről jött vérbeli munkásember portréját, hatgyermekes fiatal családapáét, aki mégsem csak egy a vágóhídi munkások közül. Biztos etikai érzékével, emberségével, gyakorlati munkatapasztalataival kiemelkedik közülük.

Az egyéni sorsban a magyar történelem közelmúltja is kibontakozik, olyan kontúrok közepette érzékelhető a társadalom mozgása, mely meghatározója lett az 1950-es években született nemzedéknek.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez