BÁRCZY János

A BALEK

A modern szerkezetű kisregény hőse a második világháborút megjárt katonatisztek közül való: történelmi értelemben vett "balek", aki nagy tervekkel, energiákkal teli indul neki az életnek, hogy aztán a háború, a rá következő nehéz esztendők szenvedései elhomályosítsák benne a valahai vágyat.

A névtelen, szegénysorból kiemelkedő mérnökhallgatót a második világháború vihara a frontra sodorja. A harcok megpróbáltatásait hadifogság követi, majd hazatérve egy szeszélyes szépség, Ilka hálójába keveredik. Vajkóékat csak a pénz, a kényelmes, könnyű élet érdekli, s ennek megszerzéséhez még a lányukat is áruba bocsátják. A főhős így Vajkóék, Ilka balekja is lesz: nagy terveit, céljait lassan elborítja az Ilka iránti szenvedély.

A lány halála után már csak ez a szerelem és a nagy tervek nyomán fellépő mániák kísérik végig életét. A tevékeny, újító szellemű mérnök találmányait az élet apró igazságtalanságai, a hétköznapok szürke gondjai zúzzák szét. Minden iratát elégeti és alkalmi munkákból tengődve, napjait egy Ilkának állított síremlék elkészítésének és egy atombombát semlegesítő szerkezet kidolgozásának szenteli. A zátonyra futott sors mellett a felvonultatott bajtársak sorsának félresiklásai nemcsak arra figyelmeztetnek, hogy a háború, a zűrzavar hogyan tehet tönkre emberi reményeket. A kisregény a huszadik század hétköznapjainak kisemberéről szól, a mindannyiunkban lakozó reménységekhez és vágyakhoz fellebbez.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez