Szerkesztette: BEREND Mihály

KÁRTYÁSOK KÖNYVE

Az ilyen típusú "kártyáskönyveknek" kettős funkciójuk van. Elsődleges célja természetesen a tanítás, bevezetés a szabályokba és játékmódokba. Legalább ilyen fontos feladat az is, hogy a játék közben felmerülő vitás kérdésekben egyfajta "kódexként", támpontként, hivatkozási alapként szolgáljon.
Szinte minden kártyajátéknak - melyeket nem szabad egyszerűen az "ördög Bibliájának" tekinteni, hiszen észt, fantáziát, kombinációs készséget igénylő nemes szórakozásként is felfogható - számos helyi változata van. Minden variációra e kötet nem térhet ki, de igyekszik a legelterjedtebb változatokat bemutatni.
A kötet három részre tagolódik. Az első fejezet - Kártyajátékok címmel - először a többségükben a "magyar kártyával" játszhatókat ismerteti, a snapszlit, a lórumot, a máriást, a rablóultit, a preferánszt, a pikét, az alsóst, a felsőst. A "francia kártyával" játszhatók közül legnagyobb terjedelemben a römivel, a kanasztával és természetesen a bridzzsel foglalkozik. Olyan játékok esetében, melyekből hivatalos versenyeket rendeznek, (kanaszta, bridzs), a versenyszabályokkal is megismerkedhetnek az olvasók. Önálló fejezetbe kerülnek az úgynevezett hazárdjátékok (huszonegyes, hazárdmakaó, ramsli, barbue és a póker). Külön figyelmet érdemel a kötet második, a legújabb magyar kártyairodalomból különösen hiányzó fejezete, amely a Paszianszokkal, ezekkel az egyedül, bizonyos esetekben kettesben, francia kártyával játszható türelempróbáló kártyázási formákkal foglalkozik. A kiadvány utolsó fejezetében Rodolfo amatőrök számára is némi gyakorlás után elsajátítható közel félszáz kártyatrükk leírását nyújtja. A kártyajátékokhoz példajátszmák kapcsolódnak, amelyeket a szabályok megismerése után nyílt lapokkal érdemes a kezdőknek tanulmányozni.

Vissza a főoldalra   * * *    Vissza a kereséshez