Thomas BERNHARD

EGY HÁTRAARC.  A PINCE

Az osztrák író ötkötetes önéletrajzi számvetéséből eddig két kötet kölcsömözhető a Hangoskönyvtár állományából - a gyermekkori évek emlékeit feldolgozó Egy gyermek megindult és a salzburgi diákévekről szóló rész, Egy okkal több címmel.
Ez a harmadik kötet az utóbbi közvetlen folytatása: a kamaszfiú - otthagyva a gyűlölt gimnázium padjait - jelentkezik egy pályaválasztási irodában azzal az elhatározással, hogy sorsát, dolgát "a lehető legellentétesebb irányban" keresse. Bolti inasnak áll, és elutasítva a sikeres, belvárosi helyeket, egy peremkerületi élelmiszerüzletben köt ki. Ez a pincehelyiségben működő fűszerkereskedés, ahol nagy ambícióval végzi a zsákolást éppúgy, mint a vevők kiszolgálását, végre élettel, elevenséggel teli közeget jelent a számára. A bűnözőkkel, lezüllő, kallódó családokkal teli salzburgi negyed alakjaiban a tragikus életérzés megleli a lázadás, a halálraítéltség iker-mintáit. A város mostohanegyede éppolyan, mint ő: "Én [...] rendbontó voltam egész életem során, és maradok [...] minden lélegzetvételemben, minden sorban, amit leírok". Családja értetlenül áll e hátraarc, e sorspályaváltás előtt, de a háború utáni nélkülözésben, a jegyrendszeres világban jól jön, hogy a fiú önállóvá, kenyérkeresővé válik. Bernhard provokatív módon, ugyanakkor az élettapasztalatok pozitivitásával élete legjobb időszakának tartja ezt a pinceéletet, munkatársaival, főnökével, a vevőkkel kitűnő kapcsolatot alakít ki - valóságosnak, hasznosnak érzi azt, amit tesz. A könyv utolsó oldalai újabb pályafordulatot jeleznek - énekelni kezd tanulni, házikoncerteken szerepel, zenei tehetsége valami más, valami új felé vonzza.
A bernhardi próza e kötetben is elevenen lüktet, ismétlődő periódusokban, visszajáró motívumokkal építi fel a mű szerkezetét, a hosszú, közbevetésekkel, reflexiókkal tagolt nagymondatok ívére építve. Az önkifejezés szkepszise és a kérlelhetetlen igazságkeresés morális parancsa egyaránt vezérli az író tollát - ennek ereje, kikezdhetetlensége kezdett formálódni a megidézett, érlelődő jellemben, a kamasz tanoncfiú önálló életvezetésében. - Lebilincselő, kiváló alkotás ez az önéletrajzi kötet is.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez