BOLDIZSÁR Iván

DON-BUDA-PÁRIZS

A kötet - címének megfelelően - három részre tagolódik. A Don, 1942-43 című első rész a magyar hadsereg doni katasztrófáját idézi fel, a feleségéhez a frontról küldött levelei és a fennmaradt harctéri napló alapján.

A Buda, 1944-43 című rész, Boldizsár Iván 1944 december 24-től 1945 február 21-ig vezetett naplójának szövege. A szerző a Budagyöngyénél lakott és a fővárosnak ez a része már 1944 karácsony estéjén felszabadult, így Budapest ostromát a szovjet hadsereg oldalánál élte át családjával. Ezért a napló jelentékeny része arról szól, hogyan éltek együtt a szovjet katonákkal, miről beszélgettek, min vitatkoztak, mivel értettek egyet. Nemcsak az eseményekről ad képet, hanem felidézi azokat a vélekedéseket, rémhíreket, amelyek akkor a pincébe szorult embereket foglalkoztatták.

A Párizs, 1946 néhány Budapesten kelt írással indul, a további írások - a szerző 1946-os párizsi naplója és az akkori feljegyzések alapján az Új Magyarország című lapban megjelent cikkei - a párizsi béketárgyalások krónikáját adják, s hiteles képet nyújtanak az utóbbi évtizedek magyar történelmének egyik legfontosabb eseményéről, a Trianont megismétlő Luxemburg-palotai békeszerződésről.

Az izgalmas könyv minden tanulmánynál hitelesebben idézi fel a közelmúlt magyar történelmének eseményeit.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez