Jorge Luis BORGES

JORGE LUIS BORGES VÁLOGATOTT MŰVEI (1. kötet. Novellák)

A halál és az iránytű

A halál és az iránytű a nagy argentin író és gondolkodó életmű-válogatását közreadó könyvsorozat első kötete a legszebb, a legjellemzőbb novelláit - három ciklusba (Fikciók; Fortélyok; Az Alef) rendezve - tartalmazza.
Borges új utakat nyitott az elbeszélőművészetben, sokan épp kisprózái miatt tartják a posztmodern irodalom előfutárának és egyúttal egyik legnagyobbjának. Tündéri rafinériával képes szinte mindent úgy csinálni, ahogy azt egy vérbeli, igazi novellistának kell, de mindig beépít elbeszéléseibe valami olyan elemet, amely eltéríti az olvasót szokott befogadási módszereitől, amely hirtelen váltásra készteti, amely kérdésessé teszi számára: vajon tényleg novellát olvas-e, avagy egy titkos társaság rejtjelezett irományát tartja kezében? Esszébetéteket is tartalmaznak ezek az írások, de Borges, aki az esszéírásnak is nagymestere, novelláiban nem olyan esszéket nyújt, mint az "igaziakban". Ezek a gondolatokat soroló betétek szerves részei az elbeszélések epikumának, még a cselekményt is előreviszik (vagy éppen hátráltatják, új, kacifántos értelmet adva nekik), vagy éppen annak addig elrejtett, eltitkolt motívumait hozzák felszínre, az egyik meglepetésből a másikba kergetve az olvasót, akit azután a látszólag harmonikus lezárások nyugtatnak meg, ha ugyan nem következik még egy csavar - szerényen, szinte észrevétlenül, de minden megnyugtató lezárást felborítva.
Titokzatos, mégis nagyon vonzó világba lép, aki Borges novelláiba merül el, állandóan ébernek kell lennie, de éberségéért az esztétikai gyönyörűség egészen különös fajtáját kapja cserébe.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez