Charlotte BRONTE

A LOWOODI ÁRVA

A három Bronte-nővér közül Charlotte-nak volt a legnagyobb élettapasztalata, s az ő regényei a legszemélyesebbek, teli önéletrajzi elemekkel; a Vilette a brüsszeli nyelvtanulás időszakát eleveníti fel; a Shirley egyik főalakjában Emily húgának a portréját rajzolja meg, míg a Jane Eyre ifjúsági változata A loowodi árva címen a három nővér keserves iskolaéveiből ad ízelítőt.

A regény vadromantikus cselekménye, érzelmessége révén nagy sikert aratott. Címszereplője koldusszegény árvalány, akit egy komisz nagynéni nevel, majd beadja a loowodi árvaházba. Tanítói oklevelet szerezve egy gazdag birtokos, Rochester házába lesz nevelőnő. Rochester beleszeret, Jane viszonozza, ám a házasságkötés előtt kiderül, hogy Rochester már nős, csak felesége őrült. Jane elmenekül, és majdnem a mocsárba fullad, majd Rivers tisztelendő házába fogadja, sőt el akarja venni feleségül. Rejtélyes hívást érezve Jane mégegyszer ellátogat Rochesterhez és megtudja, hogy a kastély leégett, a feleség meghalt, Rochester pedig megvakult és megnyomorodott. Jane ennek ellenére hozzámegy és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

A mai olvasót nem a romantikus cselekmény, hanem az árnyalt, finom jellemábrázolás, a pompás stílus és szerkesztés bűvöli el a klasszikus regényben, amely máig írójának legnépszerűbb műve maradt.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez