Giordano BRUNO

KÉT PÁRBESZÉD: Az okról, az elvről és az egyről.
A végtelenről, a világegyetemről és a világokról.

A nolai születésű filozófus a reneszánsz-kor kimagasló egyénisége és egyben a gondolatszabadság első mártírja. A kopernikuszi, heliocentrikus világképből adódó bölcseleti következtetéseket ő gondolta először végig, sőt - túllépve a naprendszeren - tovább. A kötet két legjelentősebb dialógusát tartalmazza. A dialógus-műfaj illő forma Bruno eszméinek, világnézetének kifejtésére; a hamist perelve, cáfolva bontja ki igazságait.

A szerző jeles író is: tud szarkasztikus, ironikus; a lényeges pontokon pedig költői lenni. Barokkos ajánlás, gondolat összegző bevezető, verses előszavak után az első (a röviden Causa-nak emlegetett) párbeszédben metafizikáját, A végtelenről, a világegyetemről és a világokról szóló pedig természetfilozófiáját, kozmológiáját tartalmazza. Olvasása gondolati elmélyülést, az utószó és a jegyzetek gondos tanulmányozását kívánja.

Giornano Bruno (eredetileg Filippo Bruno) olasz filozófus, író, költő. A nápolyi királyságban született (1548-1600), szerzetes lett, eszméi miatt az inkvizíció Rómában máglyahalálra ítélte. (Alakját Maróti Lajos: Az utolsó utáni éjszaka c. darabja idézi.)

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez