C. W. CERAM

A RÉGÉSZET REGÉNYE

Ceram műve első részében, a Szobrok könyvé-ben az archeológiának mint tudománynak megszületését írja le. Az első lépés Pompeji és Herculaneum feltárása volt, annak ellenére, hogy itt az ásatásokat még nem a tudományos megismerés céljai vezették. A tudomány alapjait Winckelmann rakta le. Az első ásatások Herculaneumban, 1784 áprilisában kezdődtek. Azóta folyik az egész földön szinte megszakítás nélkül a mélybesüllyedt emberi múlt feltárása. A további eredményes fejlődés Heinrich Schliemann életművéhez kapcsolódik, aki az addig mondának tartott homéroszi hősköltemény, az Ilias útmutatása nyomán feltárta Tróját.

A második rész, a Piramisok könyve Egyiptom múltjának feltárásán, Denon, az első egyiptomi kutató, Champollion, a hieroglifák megfejtője, Belzoni, Lepsius, Mariette, Petrie és századunk legszerencsésebb kezű kutatója, Howard Carter munkásságán vezeti végig az olvasót. Különösen ez utóbbi munkájának nagy eredménye, Tut-anch-amon fáraó háromezer éve érintetlen sírjának feltárása ad izgalmas olvasói élményt.

A Tornyok könyve a kisázsiai ásatások történetét, a sumér-akkád, a babiloni és az asszír kultúrák, történelmi emlékek felszínrehozását, az ékírás megfejtésének történetét, a bibliai legendák történelmi magvát, s a nagy kutatók: Botta, Grotefend, Rawlinson, Layard, Schmidt, Koldewey és Woolley munkásságát mutatja be.

Az utolsó, a Lépcsők könyve a közép-amerikai ősi indián kultúrák, a mayák, aztékok, toltékok őserdőben elsüllyedt hagyatékának feltárását ismerteti. Ez csak az utolsó néhány évtizedben kezdödött meg és még sok meglepetést tartogat a modern ember számára. Hatalmas tudományos ismeretanyagot a tizennégy éven felüli olvasók bármely rétegének élvezhetően, regényes formában feldolgozó könyv értékes munka.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez