James CAIN

A POSTÁS MINDIG KÉTSZER CSENGET

Az író legnagyobb sikerét ezzel a regényével aratta. A bűnügyi történetet briliáns technika, feszültség, pergő bonyolítás és humor jellemzi.

A főhős, Frank Chambers, huszonéves, jóvágású világcsavargó. Egy szép napon pénz nélkül, éhesen, lerongyolódva érkezik a Két Tölgyfához címzett autós-restihez. A vendéglő gazdája, a görög Papadakis felajánlja az ügyesnek látszó fiatalembernek, hogy álljon be hozzá mindenesnek. A szabadságot mindennél jobban kedvelő Chambers - miután belakott a görög ételekből - már-már nemet mond, de hirtelen megpillantja a tulaj szépséges feleségét, s mindjárt belehabarodik - így hát marad. A két fiatal első pillantásra szerelemre lobban, s ettől kezdve csak az foglalkoztatja őket, hogyan tudnának megszabadulni a hájas görögtől, hogyan tudnának egymásnak, egymásért élni.

A kítűnően bonyolított mese segítségével bepillanthatunk a harmincas évek Amerikájának társadalmába, a törvények labirintusába, a közös bűn által felidézett végzet szigorú koreográfiájába. A műfaj élvonalába tartozó regény lebilincselően izgalmas, a szereplők és a szituációk ábrázolása lélektanilag hiteles.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez