>


Italo CALVINO

ELEINK
(Három kisregény)

A Nagy Károly császár korában játszódó A nemlétező lovag hőse: a hófehér páncélos Agilufo saját bevallása szerint nem létezik, ennek ellenére a harcban tevékeny és tettre kész, társaival, az apja halálát megbosszulni akaró Raimbaud-val, fegyverhordozójával, a lusta Gurduluval és az elbeszélővel, az amazon, majd apáca Bradamante-tel együtt.

A kettészelt őrgrófot, Medardo di Terralbát az 1600-as évek végének török háborúiban ágyúgolyó szakítja kétfelé. Előbb gonosz, majd jóságos fele a maga törvényei szerint bánik el a környék népével, amíg egy önmagával folytatott párbaj során ismét teljes emberré válhat. A történetet itt a gróf unokaöccse mondja el.

A famászó báró, Cosimo Piovasco di Rondo - öccsének tanúsága szerint 1767-ben - 12 éves korában mászott fel dacból és engedetlenségből egy fára. Azontúl kizárólag ott élt, tanult, szerelmeskedett, itt háborúzott a francia jakobinusok mellett.

Az író az első történettel a létezés keresését, a másodikkal a társadalom csonkító törekvései közepette a teljesség igényét akarta kifejezni. A szabadság keresésének harmadik lehetőségét, a vállalt egyéni életelv következetes végrehajtását a famászó báró élettörténete példázza. A kötet írói erényeiben is kiváló.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez