CSUKÁS István

ÖSSZEGYŰJTÖTT VERSEK

Aki csak egy-egy versébe kóstol bele Csukás Istvánnak, úgy vélheti, igazi "alkalmi" költővel akad dolga. Olyan vérbeli lírikussal, akit megihlethet jószerivel minden: egy találkozás, megterített asztal, különös illat, felvillanó mosoly, jóízű étel, a cigaretta kanyargó füstje, szinte bármi. Ami pedig megihleti, arról bűbájos szavakkal, zengően szép nyelven, a legrafináltabb versmértékeket is könnyed egyszerűséggel váltogatva képes írni. Számára nincsenek nagy és kis témák, csakúgy remekel egy náthán vagy csigolyaroppanáson bánkódva- káromkodva, mint amilyen lelkesültséggel idézi fel a nagy szerelmet, a költészet bámult-szeretett legnagyobbjait, házi pantheonjának szentjeit, vagy akár a haza sorsát. Helyesebben teszi azonban az olvasó, ha Csukás verseit nem külön-külön ízlelgeti, hanem - kivált a most megjelent összegyűjtött versek kötetét - egyvégtében, regények módjára olvassa el. Hatalmas epika rejlik e kötetben, az egész, nagy - mert sok tapasztalatú - élet "hegy- és vízrajzi térképe" bontakozik ki belőle: a békéstarhosi gyerekkortól a világhírig, az ifjúságtól a (vélt) öregségig, az életfaló lendülettől a halállal való megbékélésig, a szent illúziók lángjaitól a csendes rezignációig, és mindezek mellett, mögött és körött az ország története is, szubjektív olvasatban, de roppant emberi hitellel (Harangvirág, meggyfa; Óda Budán; Elömlik a narancssárga nyár; Szomjas évszakom; Havas délibáb; Szüntelen eső; Utolsó lélegzetvétel az ifjúságból; Sanzon; Párbeszéd; Éjszakák; Helyzetdal; Az eldobott újság; Papíron őszi kert stb.).
Nem sokat változott az évtizedek során Csukás István poétikája, versalkotásmódja, ám annál többet változott körötte és benne a világ. És a költő - hű "világszemként" - a tapasztalatait, élményeit írja és írja rendületlenül versekbe, hatalmas folyamként magába véve minden tűnő képet, látványt, embert, állatot (még kutyaugatást is, mint egyik legszebb verse, Az alaszkai farkas tanúskodik róla), hogy azután ne csak pillanatképekben rögzítse őket, de beleillessze mindegyiket életregényébe.
Az életregényét versekbe foglaló költő gyűjteményes kötete - nemcsak a költészet, de az epika kedvelőinek figyelmére is érdemes.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez