Roald DAHL

SZUPERPEMPŐ
Meghökkentő mesék

A kötet 14 elbeszélést tartalmaz. Dahl alighanem az elmúlt évtized egyik legsikeresebb írója, a novella nem túl népszerű területén. Sikerének titka alighanem egyetlen egyszerű trükk - amelyhez persze fölényes írástudás járul - azt is mondhatnánk, szakácskönyv recept: végy egy frappáns poén-ötletet, szórd meg némi iróniával, öntsd le morbid mártással, majd előbb lassú, utóbb egyre gyorsuló tűzön hirtelen süsd ki. Ez néha szó szerint is beteljesül: a megcsalt rendőrfeleség agyoncsapja férjét a mélyhűtött báránycombbal, majd a gyilkos "fegyvert" megsüti és föltálalja férje ismeretlen betörő tettes után nyomozó rendőrkollégáinak (Áldozati báránycomb).

Annyi bizonyos, hogy az író bővelkedik a választott műfajhoz illő ötletekben: a szegény csavargó, akinek a hátára a híres művész tetoválta festményét (Bőr), a kedves, ártalmatlannak tűnő öregasszony, aki szenvedélyes preparátor, s alkalmi lakóit megöli és kitömi (A házinéni), vagy a ravasz régiségkereskedő, aki papnak öltözve szedi össze a falusiaktól fillérekért az értékes bútorokat (Jámbor örömök), s általa még egy jót csavarni is tud az alapötleten. Az öregúr, aki szenvedélyes fogadó, partnerének egy ujjpercét kéri cserébe vadonatúj Cadillacjáért, aztán kiderül, hogy semmije sincs, minden a feleségéé, csak éppen az asszonynak sok-sok újjperce hiányzik (Egy ember délről).

Azt sem lehet mondani, hogy az írások egy kaptafára készültek volna - hol hátborzongatóan kísértetiesek, hol groteszkek, hol mulatságosan humorosak. Annyi bizonyos: jó szórakozást nyújtanak.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez