Charles DARWIN

A FAJOK EREDETE

Darwin híres műve az 1850-es évek közepén jelent meg először Londonban. Az első kiadás 1250 példánya még aznap elfogyott, és Darwin életében még hat kiadást ért meg a szenzációs mű, az akkor már hírneves tudós élete főművének, az állatvilág tudományos rendszerezésének, és ami a legfőbb: e rendszer nagy vonalaiban máig helyesnek tartott és elfogadott magyarázatának első fogalmazványa. (Az ember természeti leszármazásának kérdését ebben a művében még nem érinti.)

A probléma a tizennyolcadik század óta foglalkoztatta a tudományos világot. Magvait az enciklopédisták vetették el, az evolúció nem volt új gondolat - ám Darwinig filozófiai gondolat maradt, a természettudományba ő vezette be, és hatalmas vihart kavarva, mindjárt át is alakította vele.

A könyv alapgondolata: az élet harc, amelyben a legerősebbek, az életre legalkalmasabbak maradnak fenn, mégpedig úgy, hogy alkalmazkodnak az örökösen változó létfeltételekhez. A fajok eredete ennek a tételnek sokoldalú igazolása, megfejtése az élővilág mindaddig érthetetlen sokféleségének, változékonyságának.

A tudomány és eszmetörténet e klasszikus művét Kampis György új fordításában és az ő tanulmányával jelentette meg a kiadó.Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez