Jarmila DÉDKOVÁ

MARTINA ÚJRA TÁNCOL

A nagynevű, ünnepelt balettáncosnőről csupán egy rövid epizód szól az ifjúsági regény nyitófejezetében, s már ekkor is csak az emlékezet tükrében jelenik meg a háromtagú csalág - a művésznő, ki egyben melegszívű, ambiciózus anya; férje, a fiatal tanárember, a gyermekét tanító-nevelgető, azzal kedves cinkosságban össze-összepillantó édesapa, s leányuk, Martina hármas csoportképe. Egy autószerencsétlenség ugyanis kioltja a szülők életét.

Tizenöt éves lányuk, Martina sorsát követi nyomon a regény. A fiatal teremtés édesanyja testvérénél és annak családjánál talál új otthont. Az új környezet azonban méginkább felszakítja a fájó emlékeket, hiszen az új családtagok - egyszerű, dolgos, kétkezi munkásemberek és két gyermekük, a melegszívű Andrej és a cserfes Lenka - harmonikus otthona, az erdő melletti idillikus ház s a városka békéje mellett méginkább feltűnik Martina belső békétlensége, bánatát takargató lázadása. A történetben fontos szerep jut egy elmarasztaló kritikának, amely anyja egyik fellépését követően jelent meg, s Martina úgy érzi, szerepe lehetett, motiválhatta, ha csak részben is a tragikus kimenetelű autóvezetést.

Hogyan jut el a fiatal lány, a tervezett bosszútól a megbocsátásig, miként nyeri vissza életkedvét, milyen mértékben segíti őt nehéz útján a környezet, - erről szól a történet. Az árnyalt lélekrajzú, hiteles epizódszerepeket felvonultató írás addig követi hősnőjét útján, míg Martina újból elfoglalja helyét a táncosnők gyakorló rúdja mellett és vállalja szívből és értelemmel a jelennel való szembenézést.
Elgondolkodtató, olvasmányos történet elsősorban a 14-16 éves korosztály számára.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez