Volker DEGENER

MI KÖZÜNK HOZZÁ?

A tizenegy éves Markus két hónapja lakik egy sokemeletes toronyházban, ahol eleinte minden rettentő izgalmasnak tűnt számára. Mindjárt az első napokban, lefelé haladtában elakadt például vele a lift. S most is, a lépcsőházban elfojtott kiáltást hall. Csak nem történt valami baj? Mit tegyen? A hang irányába indul, hogy felfedje a hang forrását: így ismerkedik meg későbbi barátjával.

A sápadt, zömök Bertram már fél éve lakik a házban, de még egyetlen barátja sincs. A bátortalan, visszahúzódó kisfiú, ha szülei nincsenek otthon, egy képregény hősének, a vasöklű Shi Kainak álmodja magát. Egyébként meg sem mukkanhat, legfeljebb az erkélyre mehet ki szappanbuborékot fújni, mert szülei nem tűrik a "rendetlenséget" és a zajos játékot. Bertram minden egyes alkalommal, mielőtt elkezdené lázadó játékát, Shi Kai "megidézését", alaposan szemügyre veszi a kimozdításra szánt bútorok helyét, hogy a szülők megérkezésére mindent újból a helyére tegyen a lakásban, amely olyan mint egy múzeum.

Az első rövid látogatás Bertraméknál rossz benyomást kelt Markusban. (Ahogy megfogalmazza:"átkozottul zűrzavaros náluk minden.") A két kisfiú egyre gyakrabban találkozik, meghitt barátság szövődik kettejük között, s ahogy elmélyül kapcsolatuk, úgy derülnek ki igen súlyos titkok. Így az a tény is, hogy Bertram apja rendszeresen veri, s oly brutálisan bántalmazza, hogy az ütésnyomok miatt a fiú gyakran több napig nem megy iskolába. Az apa mindig talál okot a kíméletlen büntetésre, mert úgymond "nevelési elvei" vannak.

Markus, aki harmonikus, meleg családi légkörben él, azon töpreng, mit is tehetne, hogy barátja helyzetén könnyítsen? Édesanyjához és öreg barátjához, Tim Timpenhez fordul segítségért kis barátja megmentése érdekében. - A könyv 10-14 évesek olvasmánya.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez