Theodore DREISER

A PÉNZ KIRÁLYA 2.

1873 szeptemberében a világtörténelem egyik legizgalmasabb pénzügyi katasztrófája sújtott le Philadelphiára: tönkrement a Jay Cooke bankház, Amerika egyik legjelentősebb pénzintézete, amely számos fiókot tartott Londonban, Washingtonban és New Yorkban; következményeként szerencsétlenségek sorozata söpört végig a pénzügyi világon. Az összeomlás lényegében egyetlen üzletembernek kedvezett: Frank Cowperwoodnak. A fiatalember korábbi életútja lezárult, és új lehetőségek bontakoztak ki előtte pénzügyi zsenialitása következtében - egy új városban.

Theodore Dreiser világhírű regényének második kötetében folytatja a gátlástalan pénzügyi zseni karriertörténetét. A "pénz királya" 13 hónapot töltött le 4 év és 6 hónapos büntetéséből. Váratlan szabadulása után belátta, hogy a tőzsde mint kereseti forrás, már nem jöhet számításba számára: a távoli Nyugat és egy születő nagyváros, Chicago lett reményei és lehetőségei megtestesítője, amelynek fejlődése a későbbiekben teljesen összeforrt Frank Cowperwood alakjával, amelyekkel lehetővé vált a város gáz- és vasúthálózatának megszerzése. Szabad és konvenciómentes gondolkodásával hamar szövetségeseket szerzett a város pénzemberei között, akik a haszon és a politikai hatalom érdekében támogatták pénzügyi manővereit. Frank rendezte magánéletét, és végre feleségül vehette szerelmét, Aileen Butlert. Vagyona ismét elérte a milliós határokat, pénzügyi tekintélynek számított - de a konzervatív "jó" társaság mégsem fogadta be.

A második kötet végén már ismét előttünk áll a "pénz királya": a felkapaszkodó senki, a kiérdemesült fegyenc, akit mégsem sikerült kirekeszteni, így fokozatosan Chicago legvonzóbb, legérdekesebb alakja lett: új, hatalmas pénzemberként minden téren felveheti a versenyt a régiekkel...

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez