Alexandre DUMAS

ANGE PITOU

Ange Pitou a történet kezdetén tizenhét éves, nyakigláb fiú, aki sehogy sem tud megbirkózni Fortier abbé úr tanítói követelményeivel. Három sanyarú kollégiumi év után az abbé kiadja útját a már kisgyermekként árvaságra jutott fiúnak. Sorsa sokkal jobb volt hajdanán a kis faluban, Haramont-ban, ám nevelője, fukar nagynénje végül találékonyan megszabadult a legénykétől - a korábbi regényekben is felbukkanó - Gilbert doktor - filozófus segítségével. Józan paraszti ésszel és erővel megáldott hősünk eljut az ismerős Billot tanyájára és ott ismerkedik meg a csinos Catherine-nal, a gazda lányával, későbbi reménytelen szerelmével. Innét veszi kezdetét a kalandos párizsi út; ezt meséli el könnyed, áradó romantikus stílusban, máskor pedig rövidke tőmondatokkal, de mindvégig ironikus humorral Dumas.

A "történelmi" regény izgalmas években játszódik: a francia forradalom, a Bastille bevétele, Versailles elfoglalása idején. Az új filozófiát, az egyenlőséget, materializmust memorandumaiban rajongva hirdető Gilbert doktor Ange Pitou eseménydús életének irányítója, így nem csoda, ha lelkes forradalmárrá válik, Billot gazdával együtt. Azonban "Billot rájön, hogy nem fenékig tejfel a forradalom", és Pitou is visszatér Haramont-ba a két hetes párizsi kiruccanás után: forradalmi tapasztalatokkal, ügyvédi erényekkel és diplomatához méltó cselekedni tudással gyarapodva.

A pittoreszk elemekben bővelkedő regény mellékszereplői nem mások, mint XVI. Lajos, francia király és az osztrák származású királyné, Maria Antónia, Madame de Stael báróné, Marat, Lameth, La Fayette. Grófok és grófnék titkos szerelmi látogatásai színesítik e történelmi tényanyagában hiteles regényt, amely leleményes, hamiskás írói ihletettséget tükröz.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez