Hans FALLADA

MI LESZ VELED, EMBERKE?

A huszas évek végén, főként Berlinben játszódó történet a nagy gazdasági válság lealázó, roncsoló szociális viszonyait jeleníti meg - gyengéd lírával, érzelemgazdag humanizmussal figyelmeztetve az emberi értékek veszélyeztetettségére.

Főszereplője, a fiatal Pinneberg kishivatalnok sorból, tisztes kispolgári körülményekből jut a munkanélküliség, majd - időlegesen - a kereskedősegéd próbáratevő élet- és munkakörülményeihez. Miközben törékeny, fiatal feleségével, Barikával együtt érzékenyen - csalóktól, hamiskártyásoktól, szélhámosoktól körülvéve - megpróbálják emberileg tisztán átvészelni a kor mocskát és brutalitását, a sors, a "társadalom", melynek megélhetésüket kellene biztosítania, kérlelhetetlen marad velük szemben. Pinneberg ismét munka nélkül marad, s a házaspár az időközben született kisfiút, Lurkót segélyek kegyelemfillérein és az asszonyka cselédmunkájával szerzett keresetéből próbálja fölnevelni. A külvárosi kunyhóban, ahol meghúzzák magukat, hideg van, nyomorúságosak is a körülmények, s a család életét "farkastörvényű" világ veszi körül, ismételt megaláztatásokat kell átélniük. A regény eddig a mélypontig követi sorsukat, s az író aggódását a történelem kimenetelét illetően a regény címe is jelzi.

Az író tehetsége ebben a művében nyílvánul meg leginkább, ahogy apolitikus kisembereit igen valósághűen ábrázolja, népszerű nyelven ír, és humánus szeretettel fordul a szegények élete és problémái felé.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez