William FAULKNER

SZENTÉLY

1931-ben jelent meg először, tehát a korai Faulkner műve a Szentély. Egyúttal azonban az egyik legjobb, legvitatottabb és legrejtélyesebb alkotás. A cselekmény önmagában véve ponyvatörténet: egy jó társadalmi körökből való fiú megszöktet egy hasonló réteghez tartozó lányt a kollégiumból. Lerészegednek, összetörik kocsijukat. Ebből a banális történetből azonban az irracionális borzalmak, gyilkosságok, szadista gaztettek, árulások, hamis eskük, megerőszakolások stb. hosszú sora következik, ezekről szól a regény. A pár ugyanis útjába kerül, hálójába bonyolódik egy ördögien gonosz, démoni figurának, a többszörös gyilkos Popeye-nek.

Faulkner tudatosan rájátszott a harmincas évek Amerikájának minden giccs-műfajára: a női főszereplő, az elszöktetett Temple Drake tipikus szűzkurva, egyúttal megesett úrilány és a "végzet asszonya" is; ellenpárja a jóságos szajha, Ruby Lamar, aki minden fertőben is meg tudta őrizni tisztességét, tartását. Hasonló patronoknak látszanak a többi szereplők is, a regény mégsem olvasható ezeknek a sugallmaknak az alapján. Mindenekelőtt társadalomkritikája miatt, aminek egyik eszköze a stílus- és sztori-imitáció is. De ezt szolgálja Drake útjának ábrázolása is: Drake a történet végén, miután megjárta a bűnözés legfélelmesebb bugyrait is, visszatér osztályához, övéihez, mintha mi sem történt volna. A társadalomkritika mellett igen figyelemreméltó a mű lélektani síkja is: szinte dosztojevszkiji módon számol be Faulkner, nem ugyan az egyes cselekedetek motívumairól - ezt a regénytörténet nem is bírná el -, de azokról az ösztönökről, vágyakról, belső döntésekről, amelyeknek a cselekedetek csak szimbólumai, jelzései. A regény igazán fontos síkja azonban még mélyebben van: mitikus, példázatszerű, szinte biblikus jellegű a történet. A gonoszról szól, az emberi és nem túlvilági pokolról, az ördögiről az emberben és a társadalomban. Ez a mitológia teljesen egyéni (semmiképp sem vallásos jellegű), mégis általános érvényű.
A regényt ez a szint, ez az értelmezés emeli a legnagyobb művek közé, a dantei, mellville-i alkotások közelébe. - Bár - éppen az alaptörténet "olcsósága" (Faulkner kifejezése) miatt akár a rémtörténetek, krimik kedvelőinek is tetszhet - igazán csak a művelt, önálló értelmezésre képes, a modern irodalomban járatos olvasók értékelik majd igazán.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez