Lion FEUCHTWANGER

SIMONE, A FRANCIA LÁNY

A regény Mottója Jeanne d'Arc idézet: "Az egyszerű emberek vígasztalására jöttem." A főszereplő tizenöt éves kisleány, Simone Planchard példaképéül Jeanne d'Arcot választja, ő az ihletője cselekedeteinek. Feuchtwanger történetüket párhuzamba állítja. Utal a francia nagytőkések hazaáruló magatartására a második világháború idején, s emléket állít az ellenállás hőseinek; bemutatja a kollaboránsok valódi arcát. Feuchtwanger nem azonosítja magát érzelmileg a főhősével, hanem mérlegeli az adott történelmi helyzetben lehetséges megoldásokat, így módja nyílik nemcsak arra, hogy a regénybeli tetteket bírálja, hanem arra is, hogy az eseményeket és moralizálásokat a jelenre vonatkoztatva aktualizálja.

A történelmi analógia, a Jeanne d'Arc-parabolának a regény idejébe (2. világháború, Franciaország megszállása) való átjátszása sajátos írói lelemény eredménye. A már legendává nőtt halott apa és az éppen olvasott Jeanne d'Arc-életrajz együtt teszik Simone-t egyedül képessé a feladatra: felrobbantja óvatoskodó, gyáva, középutat kereső nagybátyja benzinraktárát, hogy az üzemanyag ne kerüljön a megszállók kezére.
A gyereklány pszichológiájának hiteles ábrázolása, a példázat jellemformáló ereje, humanizmusa kárpótol a kissé sápadtra sikerült mellékalakokért.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez