Francis Scott FITZGERALD

A NAGY GATSBY

Az amerikai regényíró legnagyobb sikerű és legtökéletesebb műve. Meghiusúlt álmokról, az eszményeket anyagi sikerre és hatalomra váltó élet reménytelen ürességéről, az ismeretlenség homályából felbukkanó, rejtélyes múltú, álomvilágban élő milliomos, Jay Gatsby tragikus végű történetéről szól a regény. Hőse az alacsony sorból származó Gatsby, akit fiatalon eldob gazdag és előkelő szerelmese, s ezért szeszcsempészet és egyéb gyanús üzelmek révén tesz szert vagyonra, abban a reményben, hogy így visszaforgathatja az idő kerekét, és elérheti ifjúkori álmait. Az előkelő társaság újra kiveti magából, sőt halálba hajszolják.

A regény azt példázza, hogy a pénzuralta világban minden emberi értéknek és őszinte érzelemnek pusztulás a sorsa. A lírai finomságokkal megírt könyv a bűnösen önző gazdagok kritikája, akik között a bűnöző Gatsby a legtisztább ember.
Az érdekesen bonyolított cselekmény hibátlan szerkezeti formával egyesül, a múltba kanyarodó részletek kiszámítottan illeszkednek a jelenidejű cselekményhez.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez