Ken FOLLETT

A KATEDRÁLIS

A bestselleréről híres Follett e művének cselekménye a középkorban, a 12. századi Angliában játszódik. A zavaros politikai időket idéző történelmi keret megválasztása jó lehetőséget nyújt a szerzőnek a kalandokban, kínzásokban és gyilkosságokban bővelkedő, rendkívül sok szereplőt felvonultató, szövevényes történet előadására.
A fiatal János joculator önkéntelenül belekeveredik I. Henrik örökösének, Vilmosnak ellenségei által megrendezett hajótörésébe, s mivel az összeesküvés részleteiről és szereplőiről meglehetősen sokat tud, a lázadók egy megrendezett perben akasztás általi halálra ítélik. Fiatal, várandós felesége, Ilona kétségbeesésében az ítélet végrehajtásakor megátkozza ártatlan férjének gyilkosait. Miközben Ilona fia, Jankó felnő, a történet is felgyorsul, egymással bonyolult viszonyban lévő szereplők sokasága lép a színtérre, akik mind részesei lesznek az egymást követő szerelmi és politikai manipulációknak, valamint az összeesküvésekkel és merényletekkel fűszerezett nagyobbnál nagyobb gaztetteknek. A Kingsbride-i katedrális építése körüli bonyodalmak csak ürügyül szolgálnak a szerző számára, hogy az ódon kolostorok, várak, piszkos falvak és épülő városok falai között zajló szerteágazó történet amúgy is bonyolult szálait még jobban összekuszálja...
A nyers erőszak és a borzalmak naturalisztikus ábrázolásában bővelkedő, lektűrigényeket kielégítő regény - az izgalmas történeteket kedvelő olvasók érdeklődésére számíthat.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez