Frederick FORSYTH

A NEGYEDIK JEGYZŐKÖNYV

A kémregény 1987-ben játszódik, de Forsyth még 1984-ben írta, tehát az SZKP nagyhatalmú főtitkára, aki rengeteg jelből kikövetkeztethetően Andropov, akit a valósággal ellentétesen a regénybeli szovjet orvosoknak sikerült életbem tartaniuk. Ez az elképzelt főtitkár szeretné elérni, hogy 1987-ben a brit választásokat a munkáspárt nyerje meg, majd a párt baloldali elkötelezettségű tagjai hajtsák végre a lenini típusú fordulatot és kiáltsák ki a proletárdiktatúrát. Ezt a választási győzelmet segítendő egy titkos bizottság kidolgoz egy különös tervet.

A titkos terv annyira titkos hogy annak végrehajtásából még a KGB-t is kizárják, a terv egyszemélyű koordinátora Kim Philby, a híres-hírhedt angol sztárkém, aki akkor már hosszú ideje Moszkvában él. A nagyszabású terv lényege, hogy a Szovjetunióból egy kisebb méretű atombombát alkatrészként Angliába csempésznek, majd az összeszerelés után egy amerikai repülőtámaszpont közvetlen közelében felrobbantják. A robbanás nyomán - így spekulálnak a terv készítői - a baloldali békemozgalmak nagyon megerősödnek, mert íme kiderül, hogy az ilyen katasztrófák megakadályozására az egyetlen mód az egyoldalú nukleáris leszerelés, hiszen most is véletlenül robbant fel az amerikaiak atombombája amellyel a repülőgépek fel vannak szerelve.
A terv végrehajtása szép sorrendben folydogál, de az angol kémelhárítás nem túlságosan magas rangú tisztje, bizonyos Preston gyanút fog, s ezzel elkezdődik a titkos hajsza, amely végül is a sötét szándékú terv bukásához vezet.
A végig nagyfeszültségű kémregényben az író mesterien keveri a valós és a kitalált tényeket.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez