GARACZI László

MINTHA ÉLNÉL

Garaczi László a fiatalabb írók közé tartozik; tíz éve jelentkezett első novelláskötetével, s azóta sikerült meghódítania a mai magyar irodalom iránt érdeklődő igényes olvasóközönséget. Szinte minden műfajjal eredményesen megpróbálkozott, az elbeszéléstől a karcolatokon át a versekig és színpadi játékokig bezárólag.
A Mintha élnél, egyetlen nagylélegzetű visszaemlékezés, az író közel negyven esztendejének áttekintése; életrajz, amely lényegében Magyarország - főleg Budapest - negyven évének művészi korrajza. is. Az író reflexiók sorozatában mutatja be 1956 eseményeit, amelyek meghatározták az ország, illetve az emlékező mindennapjait. A kisgyermekkor a végtelen tapasztalatszerzés kincsesbányájaként tárul elénk, ahol a magányos kisfiú próbálja összeegyeztetni a család, az iskola és a játszótéri barátok kínálta életbölcsességeket: keresi Istent a hagyományokban és a mozgalmi nevelés útvesztőiben, a szeretet megtartó erejét az édesanyában, a képzeletszülte rókatündér meséiben vagy az osztálytársakkal megvitatott első olvasmányélményekben. A visszaemlékezés névsorolvasások szakadatlan sorozata a Makarenko óvoda kiscsoportjától a Kalocsai Forradalmi Ezred aknavető ütegéig. És mindez Duke Ellingtonnal, Nietzschével és Buddhával összevetve, a belváros füstös éttermeivel és művészklubjaival, ahol egy-egy pillanatra felvillannak korszakos személyiségek Hajnóczy Pétertől kezdve Esterházyn keresztül Bódy Gáborig.
Az életrajz mozzanatai a kisregény végére egy filmszerű befejezés nagytotálját vetítik az olvasó elé: egyetlen képpé olvad negyven év minden villanása, hogy a megélt történések csupán egy fintorrá váljanak az élet nagy "misztériuma" tekintetében: a társadalmi változások a hétköznapokban a túlélés örök emberi parancsává szelídülnek.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez