John GARDNER

VÉNASSZONYOK NYARA

Öregemberek regénye a mű, és egy ritkán ábrázolt témáé, napjaink falusi Amerikájáé. Két főhőse két konok vénség, a 74 éves James Page és 80 éves özvegy nővére, Sally, aki elszegényegve az öccséhez költözött. James egy szép napon torkig lesz a televízió olcsó hazugságaival, fogja a puskáját, szétlövi a képernyőt, aztán fölkergeti nővérét az emeletre és bezárja a szobájába. Másnap már kiengedné, de most már Sally nem hajlandó kijönni, követeli jogát saját életformájához, s amíg ezt James el nem ismeri, önkéntes szobafogságot vállal, almán él és az ablakon önti ki a bilit.

A harag és a dac néhány kurta napja alatt mindkettőjüknek bőségesen van ideje az önvizsgálatra és az önvádra. Sally egy ütött-kopott könyvet olvas (furcsa könyv, ponyva is, nem is, valóságos regény a regényben, az egész fő cselekményt végigkíséri metafizikus kalózcsempész-kábítószeres történet), s közben állandóan eszébe jutnak emlékei, Horace, a férje, öngyilkossá lett unokaöccse, egy hosszú élet örömei és bánatai. James végzi a mindennapi munkáját, feji a teheneket, főzőcskézik magának, s közben ő is emlékezik.

Miután James lányának, Ginnynek sem sikerül Sally nénit előcsalogatnia, megérkeznek öreg barátnői, de Sallyt a vidám estély sem téríti jobb belátásra, James ezaladt dühödten jól berúg a kocsmában, visszaúton összetöri a kocsit, kishíján otthagyja a fogát (a műfogsorát a szó szoros értelmében is)....

A regény a komikus elemekkel teli cselekménye mögött sokszínű mondanivalót hordoz. A rémregényben a fiatalok sorsának sötétebb oldalai jelennek meg, a személyes magatartások szimbolikus jelentést kapnak, mindez azonban nem rontja le a könyv derűs nosztalgiáját és szelíd humorát. Szép, érzékeny írás.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez