GERGELY Márta

A MI LÁNYUNK

A népszerűvé vált lányregény az 1918-19-es évek Magyarországán játszódik, s azt ábrázolja, hogyan tükröződnek a történelemformáló események - a Tanácsköztársaság kikiáltása, s az azt követő változások - egy vidéki kisváros lakosainak, köztük a főszereplő családjának életében.

Jakab Zsófi és a frontról hazatért apja, bátyja, a családért állandóan aggódó, meggyötört anya hamarosan belekerülnek az események forgatagába. A címszereplő bátyja tudatosan, Zsófi kezdetben csak ártatlan áldozatként, akit "vörös" testvére miatt - hiába a kitűnő bizonyítvány - kizárnak az apácák polgári leányiskolájából. A vallásos, rendkívül jó magaviseletű kisleányt, aki tanítónőnek készül, mélyen megrázza az az esemény, mely porba dönti minden elképzelését. De nyitott szemmel jár a megváltozott világban, és alig múlik el fél év, már úgy dönt, hogy vissza sem menne a Zárda utcai iskolába. Új barátainak - Szabó Irmus és annak szülei, a bányászok között élő Kék Ibi - köszönheti elsősorban ujonnan megszerzett nyugalmát, öntudatát.
A regényt kitűnően jellemzett, élő figurák népesítik be. Humoros fordulatokban is bővelkedő a cselekmény. A könyv a serdülők s az olvasmányos regényt kedvelő felnőttek olvasmánya.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez