Winston GRAHAM

A TETT UTÁN

A regény egyaránt felfogható irodalmi-pszichológiai kriminek, vagy akár nagyratörő szépírói vállalkozásnak: borotvaélen táncol a két műfaj határai közt, s így mindkét műfaj kedvelőinek emlékezetes élményt ad. Rafináltan árnyalt cselekményét első személyű elbeszélő, a főhős, Morris Scott, harminckét éves, éppen beérkezett sikeres drámaíró mondja el.

Morris eredetileg orvosnak készült, de várakozásai nem váltak be, s irodalmi ambicióiban nála hét évvel idősebb, jómódú felesége, Harriet segítette. Mire azonban az átütő siker, a párizsi és londoni bemutató, a felkínált amerikai filmszerződés elérkezett, a házasság valahogy kissé már feszültté vált. Harriet egyre zsarnokibb lett (puszta jószándékból), ugyanakkor egyre rosszabbul bírta az italt; Morris pedig beleszeretett egy elbűvölő fiatal, félig angol, félig francia lányba, Alexandrába. Arra azonban mégsem tudta rászánni magát, hogy Harrietnek bevallja a dolgot és bejelentse, hogy el akar válni, ehelyett egy zajos premier után a szállodai lakosztályban átsegítette félrészeg feleségét a korláton.

A regény nagyobbk fele, "tett után", a Morisban lejátszódó lelki folyamat rajza. Harriet barátja, Morris ügyvédje, Tim Dickinson nyomoz utána, és beismerésre akarja bírni, megpróbálkozik keresztény és buddhista papi tanáccsal. ő viszont Alexandrának vallja be tettét, ám ez a szerelem végét is jelenti. Segítséget ugyan igazából sehonnan sem kap, de végül valahogy mégis felmenti magát: meg kell tanulnia - íróként és emberként is megváltozva - együtt élni azzal, amit elkövetett. Jól megírt, olvasmányos regény közönségsikerre számíthat.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez