Graham GREENE

AZ ISZTAMBULI VONAT

A korai Greene-regény a hosszú-hosszú Ostende-Isztambul útvonalon közlekedő nemzetközi expresszen véletlenül összeverődött emberek sorsát, sorsuk összekapcsolódását tárja fel, lélektani eszközökkel.

A kiinduló állomáson, Ostendében száll fel a vonatra Coral Musker táncosnő, akire Isztambulban vár egy szerep; Carleton Myatt, a fiatal, mazsola-nagykereskedő, aki isztambuli üzlettársait akarja megrendszabályozni; egy Richard John néven utazó, de valójában dr. Czinner nevű belgrádi forradalmár, aki azért akar visszatérni, hogy újra fellobbantsa a szegények lázadását. Kölnben kerül fel a vonatra Mabel Warren, a nagyszájú, leszbikus újságírónő és "társalkodónője", a gyönyörű Janet Pardoc. Janet isztambuli nagybátyjához utazik, Mabel pedig egy nemrég feltűnt lektűríróval akar interjút készíteni a vonaton, de hirtelen észreveszi, hogy az öt éve eltűnt forradalmár, dr. Czinner is az utasok között van...

A kalandos elemeket és a lélektani megfigyeléseket ügyesen keverő regény, a későbbi nagy Green-művek (Hatalom és dicsőség, Az emberi tényező stb.) előfutárának tekinthető. Így, "féltökéletességében" is kitűnő olvasmány.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez