Lars GUSTAFSSON

EGY MÉHÉSZ HALÁLA

Regényekből, versekből, tanulmányokból álló terjedelmes életműve, prózájának külföldi fogadtatása az élő svéd irodalom egyik reprezentánsává tette Lars Gustafssont. Az Egy méhész halála című kisregénye a Repedések a falon című regénysorozatának önálló - sokak szerint legjobb - része.

Az ember benső útjain cirkáló, modern, töredezett felépítésű regény főszereplője Lars Lennart Westin, a negyvenes éveit taposó méhész, volt tanító, aki idő előtt nyugdíjba vonult, elvált feleségétől és magányába zárkózott. Szemlélődő életét igencsak felkavarja hirtelen jelentkező, tragédiát sejtető betegsége. Westin nem olvassa el a laboratóriumi vizsgálat eredményét tartalmazó levelet, mert meg akarja őrizni a reményt. A nagy fájdalmak azonban semmi jót nem sejtetnek. Westin, "a fájdalom proletárja" a legégetőbb, élet-halál kérdésekkel szembesül.

Gustafsson sajátos formát választott főhőse benső életének kifejezésére: a töredékekből álló regény alkotórészei naplószeletek, feljegyzések, novella-vázlatok, gondolatfutamok, melyeket, úgymond Lars Lennart Westin hagyatékában talált az elbeszélő-szerkesztő. A vallomásos töredékekből megismerkedhetünk a betegség történetével, Westin felbomlott házasságának epizódjaival, az elvált feleséggel - a tipikus svéd úrilánnyal-, egy elveszett szerelemmel, találkozunk gyermekkori epizódokkal, fantasztikus novellák vázlataival és mindennél érdekesebb filozofálgatással életről, halálról, miértekről, testről és lélekről. "Furcsa állat az ember: folyton félelem és remény között vergődik" - szól Gustafsson egyik kulcsmondata, s ezt a vergődést érzékelteti sikerrel a regény.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez