GYÖKÖSSY Endre

MAI PÉLDÁZATOK

Gyökössy Endre a teológia elvégzése után megszerezte a pszichológusi diplomát is, mert úgy érezte, túl keveset tud azokról az emberekről, akiknek igét hirdet. Svájcban Jungot hallgathatta, így ahhoz a pszichoanalitikai iskolához tartozó egyéniség, akik az emberi lélekről a legtöbbet tudják, és rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a felszínre hozzák a lélek üzeneteit. Ezek mellett olyan empátiakészség rejlik benne - a lelkész istentudatával párosulva -, melynek gyümölcseit nem csupán a prédikációit hallgatók élvezhetik, hanem azok is, akik lelki betegségükkel a pszichológushoz fordulnak.
E kötete novellák gyűjteménye, melyben a pszichológus-lélekorvos életsorsokat, testi vagy lelki szorongatásban hozzá fordulók hiteles eseteit, kórtörténeteit szépirodalmi igényű példázatként mutatja meg az olvasóknak. Minden történet természetesen kapcsolódik - mivelhogy példázat - az Ó-- és Újszövetség egy-egy igéjéhez. A rövidke történetekben egész életsorsok a lélek belső rezdüléseiként tárulnak elénk. A terelők című elbeszélés üdülő házaspárja mindvégig kellemes asztaltárs - mintha csak arról szólna a történet -, s egy váratlan fordulat nyitja meg a múlt kapuit, lebbenti fel a titkot a palástot állami parancsra levetni kényszerülő férfiről. A Fénykép című novella valóságos mai történet a házasságtörő férj megbocsátó asszonyáról, igencsak példázatos, ritka tüneményként. Annál többen vannak az elmagányosodó egyedül maradók, mint amilyen az Elkésett BUÉK asszonyhőse.
Gyökössy Endre novellái azoknak ajánlható jó szívvel, akik az irodalmi élményt és az életvezetési tanácsokat együtt szeretnék kapni.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez