HAJNÓCZY Péter

A HALÁL KILOVAGOLT PERZSIÁBÓL
(Jézus menyasszonya + Az elkülönítő)

Hajnóczy Péter személyes indulatoktól fűtött prózája a magyar irodalom legjavába tartozik, a szabadságra és a szilárd igazságra vágyó ember keserves igyekezetéről szólnak írásai. Mindig a társadalmi és egyéni létezés feszültségéről ír. Az Ács Margit válogatta kötetben a hosszas küzdelem után az írónak valódi sikert hozó kisregény, A halál kilovagolt Perzsiából került az élre, a mű először 1979-ben jelent meg.
Hajnóczy Péter kisregénye két cselekményszál párhuzamos kibontásával egyazon kérdésre keresi a választ, arra, hogy miként tud az ember különböző helyzetekben önmaga maradni, a csábításokat megkerülve és leküzdve önmagához, elveihez hűen, bátran és szabadon választani. Szenvedő hőse saját démonaival, látomásaival, s főként az alkohollal küzd, s mindez az alkotásért, az írásért történik, azért az ugyancsak embert próbáló munkáért, amely - ennél az íróhősnél - a "rettenetes üres fehér papír" előtti gyakori szenvedést jelenti. A második cselekményszál a múlt, amikor az elbeszélő hős még fiatal és nagyon magányos volt, és magányát feloldandó, megismerkedett egy fiatal lánnyal a strandon a csodálatos nyárban. Ám egyre inkább világossá vált előtte, hogy a lány - bármennyire is szüksége van rá - hozzá méltatlan, csakis visszahúzó erő lehet. A két csábítás - az ifjúkori kapcsolat s a felnőtt férfi alkohollal való vívódása - gyakran vad víziókban, ám rendkívül szűkszavú, néha csak egy-egy szóra, félmondatra szorítkozó jelzések formájában, érzékletesen és kifejezően jelenik meg a korán lezárult életmű legjobb darabjában.
A Jézus menyasszonya abszurd története egy képzeletbeli kisvárosban játszódik, ahol vadászati engedélyt árusítanak külföldi vadászoknak a város bennszülött lakói. E félelemmel teli légkörben egy banális szerelmi történet indul el: a főhős fiatalember megismerkedik a moziban egy magányos fiatalasszonnyal. Néhány nap múlva rájön, hogy az asszony a vadászok és a vadászati engedélyt kiállító hatóság kezére akarja játszani őt. A bekövetkező tragédia méltó a kisregény fikciójához.
Az elkülönítő című munka szociográfiai mű, 1973-1975 között írta Hajnóczy a magyarországi elmebetegek méltatlan helyzetéről, a lepusztult kórházakról, otthonnak nevezett, rémes gyűjtőhelyekről. A kötethez Ács Margit utószava társul és egy rövid irodalomjegyzék. - Minden, a magyar irodalom értékeit valójában számon tartó olvasók figyelmére érdemes.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez