HAMVAI Kornél

MÁRTON PARTJELZŐ FÁZIK

A regény első képsora filmszerű vizualitással láttatja a történet különös hősét. Márton partjelző, a 78 éves csöves fölmászik a Nyugati pályaudvar tetejére, ahonnan rendőrök hozzák le. Belső monológjából feltárul sorsa, múltja, egész személyisége, de főként az élete nagy tragédiáját megtestesítő Denise, a 33 éve halottnak hitt - kibírhatatlan természetű - feleség, akit azonban nem tud elfelejteni, s eleven sebként fáj a hiánya.
Márton egy vasesztergályos fiaként látta meg a napvilágot, s mivel négy gimnáziumot végzett, némi műveltség birtokában partjelző lett egy futballcsapatnál. Tizenkét esetben végezte felelősségteljes munkáját, s egyszer megbízták egy meccs vezetésével is, de a nagy köd miatt a mérkőzés elmaradt. Ez a vissza-visszatérő epizód szimbólummá válik a regényben s Márton életében. Ám a címben is jelzett igazi nagy baj az, hogy a partjelző - a hajléktalanok sorsát élve - mindig fázik. A koldusok és csövesek világában élő embert olyan meglepő életismerettel ábrázolja a fiatal szerző, ami az élet e mindannyiunk számára ismertnek vélt szegletét belülről is valódi fényeiben és árnyaiban képes láttatni, így válik hitelessé Miholka, a kocsmai alak, a féllábú koldus a metróban, s Gejzinger, aki fiát vesztette el. Egy nap, mikor Miholka meghal Márton mellett a padon, ő is kórházba kerül, a bolondokházába, ahol a púpos Szebeni doktor Roschacht-tesztet csináltat vele, az öreg ugyanis kissé paranoiás, és időnként üldözési mániája van. Gyönyörű visszatérő motívuma a regénynek, ahogy az öregember évtizedek óta minden nap öt percre "csendespihenőt" tartva imádkozik a templomban, lehetőséget adva ezzel Istennek, hogy megmutatkozzék előtte. S az imák, bár más eredménnyel, de meghallgatásra találnak, amikor megjelenik Denise, a 33 éve eltűnt feleség.

A regényt rendkívüli szerkesztési bravúr jellemzi, s talán nem túlzás az összehasonlítás Csehov 26 éves korában írt egyik legnépszerűbb novellájával, az Unalmas történettel, amely egy haldokló öreg professzorról szól. Hamvai hasonló életkorban mélyen átélve és megértve az elhagyott öregség rebbenéseit, nagyszerű könyvet írt Márton partjelzőről, mely - a mai magyar irodalom kedvelőinek igaz szívvel ajánlható.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez