Alfréd HITCHCOCK

REJTÉLYES TÖRTÉNETEI

Egy-egy irodalmi műfaj virágzásának vagy halódásának gyakran irodalomszociológiai és gazdasági okai vannak. Míg hazánkban halódik a novella, és a könyvtárosok tapasztalata szerint az olvasók a novellásköteteket sem keresik, nem szeretik őket, más országokban - különösen az angolszász világban - rendkívül népszerűek. A jelenség oka egyszerű: ott az olvasók megszokták, hogy kedvenc magazinjaik rendszeresen közölnek novellákat, így megszerették őket.

Ugyanez a helyzet a krimi világában is. A képes magazinok hatalmas piacot teremtettek az izgalmas, olvasmányos, általában egy ív körüli terjedelmű krimielbeszéléseknek, s ezeket aztán olcsó paperback- válogatásban szintén kitűnően el lehetett adni, ha olyan híresség adja hozzájuk a nevét, Mint Alfred Hitchcock.

A huszonöt elbeszélést tartalmazó magyar válogatás ilyen Hitchcock- féle gyűjteményekből mazsolázta ki anyagát, így a kötet csakugyan nívós írásokat tartalmaz, a szakma legjobb profi művelőinek elbeszéléseit. Akad köztük nagyság is: G. K. Chesterton; de legtöbbjük még a lelkes krimiolvasók között is ismeretlen, s két írással mindössze egyetlen egy szerepel közöttük: Al Nussbaum. A vázlatos tematikában persze a gyilkosság dominál, de bőven vannak ravasz szélhámosságok, sőt okkult jelenségek is a történetek között, amelyek rendszerint csavarosak, és mindig váratlan, meglepő poénnal végződnek.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez