ISMERETLEN SZERZŐ regénye a 16. század végéről

SZÉP ASSZONYOK EGY GAZDAG HÁZBAN

Vannak, akik a 16. századi kínai társadalom legátfogóbb és legértékesebb irodalmi elemzésének, mások értéktelen, olykor a pornográfia határát súroló műnek tartják a Csin Ping Mes-t - nem szószerinti értelme "Arany vázában szilvavirágok", s három szereplő nevére utal - amely magyarul Szép asszonyok egy gazdag házban címen vált ismertté.
Hszi-men Csing, a kereskedő és háza népe, felesége, ágyasai, szolgálói és alkalmi szeretői, egész életvitelük és felfogásuk mutatják meg az olvasónak a hagyományokhoz ragaszkodni próbáló, de lezüllött, széteső kínai életet. Szellemi, erkölcsi, bármiféle magasztosabb céllal aligha találkozunk a regényben, a testi örömök hajszolása a szereplők egyetlen célja, életük egyetlen tartalma. Nincs értéke az emberi életnek sem, hogy egyebekről - házassági hűség, adott szó, becsület, család vagy társadalmi kötelezettségek - ne is szóljunk. A családfő életében sincs a háza népe között semmiféle érzelmi, emberi összetartó erő, legfeljebb a formális hagyománytisztelet, ám halála után végképp széthullik és elzüllik minden és mindenki.
A kereskedő szerelmi élményeinek keretében a kor hivatalnokainak züllöttsége és a patriarchális-feudális Kína erkölcsi romlása jelenik meg. Sok elnagyolt, összemosódó figura mellett a főhősök - a korban feltűnően - árnyaltan jellemzett alakja, a klasszikus szépségeszmények és mindennapok szennyének állandó keveredése, a stílus értékei a klasszikus kínai regényirodalom kiemelkedő művévé teszik az ismeretlen szerzőtől származó regényt.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez