Alekszandr JAKOVLEV

KEGYETLEN ÉJSZAKA

A kötet első kisregénye, az Október. Részletesen, dokumentumszerű alapossággal idézi az Októberi Forradalom napjait. Pillanatképet fest olyan eseményekről, melyek a kortársak szemszögéből mutatják a nagy történelmi fordulót. Módszere, hogy ugyanazt az esetet más-más szemszögből, kétszer írja le. Így ismétlődik a forradalmi tűzben égő, és életével fizető Akimka és a kiváncsi Vaszilij Petyajev története.
A Zsiványok megfogalmazása elüt az Október dokumentumszerűségétől. A szöveget ízes népi kifejezések színezik, egyes motívumok népdalszerűen ismétlődnek. A népi hős története a hagyományokban gazdag múltat, a folklór színes világát örökíti meg. Ilyen két itt közölt novellája is, a Hazai tájakon és a Zsgel. Az író gazdag megjelenítő erejét tanúsítja írásainak újabb csoportja, melyekből két elbeszélés szerepel, ezek az állattörténetek. A hattyuk és A süketfajd című novellákban a történéseket szimbolikus képsorok követik. A szereplők sorsa a hűség, a kitartás, a tragikus magárahagyatottság allegóriájává válik.
A címadó elbeszélés a hatalom megerősödésének éveit idézi. Az éjszaka, orvul támadó ellenség aljas eszközökkel torolja meg bukását. A faluban bekövetkezett változás az embereken nem fog azonnal, az ellentéteknek gyerekek esnek áldozatul.
Jakovlev sokoldalú, humanista szemléletű író.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez