JÓKAI Mór

A TENGERSZEMű HÖLGY

Valamennyi Jókai-regényre jellemző erények - romantikus meseszövés, izgalmak, az olvasó egyértelmű rokon- vagy ellenszenvét kivívó karakterek ábrázolása, nem lankadó érdeklődés - mellett ez a mű egyéb érdekességekkel is szolgál. Az író itt ugyanis saját élete regényesítésével is megpróbálkozik, amelyre a legjobb alkalmat az első ifjúkori szerelem megrajzolása adja.
Fiatal korában az író beleszeret egy gazdag és szép komáromi leányba, Erzsikébe. A lány - bár titokban vonzódik hozzá - kineveti őt. S férjhez megy egy jóképű, gazdag úrifiúhoz. Erzsike egy alkalommal rajtakapja férjét a gulyás feleségével és otthagyja férjét, a gulyáshoz költözik. Éli a parasztasszonyok életét, mígnem a gulyás vissza nem veszi feleségét.
Erzsike - menekülve az égő Komáromtól - találkozik régi ismerősével, Bálványosi színidirektorral. Bálványosi megmenti őt a biztos pusztulástól, s Erzsike együtt marad vele. Szeretője nevében igazi hőstettet visz végbe, átvág az ellenség táborán, hogy a magyar sereg fővezéréhez, Debrecenbe eljuttasson egy fontos üzenetet. Később Bálványosiban is csalódik, újabb férjet talál egy császári főhadnagy személyében. Ennek eleste után egy vidéki városba vonul vissza, s férjhez megy egy kálvinista rektorhoz. Ez a választása sem sikerült, s a puritánságba öltöztetett képmutatás annyira elkeseríti, hogy megöli férjét. Így élete hátralévő részét börtönben tölti. A regény cselekményét Jókai saját életének eseményei adják, nem kisebb érdekességű korban, mint amilyen a szabadságharc, s az azt követő megtorlás évei. A magyar történelem sok ismert alakját is felvonultatja az író, a kötet ebből a szempontból is érdekes.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez