JÓKAI Mór

EGETVÍVÓ ASSZONYSZÍV

Cselekménye a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik, pontosan megnevezett dokumentumok, jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján megtörtént esetet dolgoz fel. Baranyai Miklós kuruc komisszárius és Ungvári Katalin rövid házassága a férj családjának és Debrecen polgárainak hathatós közbenjárására válással végződik. A férj, aki még a válás évében ismét megnősül, nem ismeri el első házasságából származó gyermekét. Az asszony minden követ megmozgat, városról városra járva tanúkat vallat ki, hogy a fia törvényességét bizonyító adatokat összegyűjtse. Sőt végső elkeseredésében - kálvinista létére - a római pápa elé viszi az ügyét. S harca nem eredménytelen, végül eléri, amiért küzdött.
A regény bemutatja a felekezetek, a debreceni kálvinisták és a katolikusok között dúló értelmetlen harcot, a pénzért, a vagyonért mindenre kész debreceni polgártípusokat, az érdekből elkövetett hazaárulásokat, az ellenséghez való pártolást stb. A korszerű hangvételű regényből az író csalódottsága érződik.
A regény nem tartozik a legsikerültebb Jókai-művek közé, színvonala nem éri el a klasszikus művekét, de a Jókai-kedvelők érdeklődésére számíthat.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez