KERTÉSZ Ákos

MAKRA

"A hatósági vizsgálat kiderítette, hogy véletlen balesetre semmi se utal. Makra Ferenc harmincnyolc éves budapesti lakos megfontoltan, tudatosan és önkezével vetett véget életének."

A tragikus epizód, amellyel a regény zárul, egy már-már heroikusnak tűnő küzdelem végére tesz pontot. A történet főszereplője huszonhat éves koráig, egészen egy húsvétvasárnapi véres verekedés pillanatáig elégedett ember, akit elérhetetlen vágyak nem nyugtalanítanak. Mindig mindent megtesz, hogy ne különbözzék az emberek többségétől, észrevétlen maradjon. De ez a verekedés egy csapásra mindent megváltoztat. Makra megkezdi "szívós" küzdelmét azért, hogy visszafogadják. A kívülállástól, kirekesztettségtől félve nem meri vállalni önmagát, tehetségét, emberségét. Szerelme, Szombaty Valéria, akit szenvedélyes közéleti érdeklődés és fanatikus művészi ambíció tölt el, döntés elé állítja. Makra Ferenc szakításukkor tulajdonképpen önmaga elől menekül. Második - utolsó - találkozásuk is önvizsgálatra kényszeríti. Közel negyvenéves már és belefáradt abba, hogy elfogadtassa magát embertársaival. Tragikus bukása, öngyilkossága szinte önigazolás.

A gondolatébresztő regény drámai sodrása, árnyalt jellemrajzai, pergő dialógusai, emlékezetes szereplői maradandó élményt nyújtanak harminc évvel az első megjelenés után is.Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez