Ken KESEY

SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE

A regény elbeszélője, Bromdem, avagy Serteperte Főnök, a félvér indián, aki már sok-sok éve elmegyógyintézetben él. Számára az Intézet csak az egész világot behálózó rettenetes Üzem parányi részlege, s a Főnéni, aki fasiszta diktátorként uralkodik az Osztály elmebetegei felett, csak kicsi őrmester a nagy gépezetben. Serteperte Főnök már évek óta süketnémának tetteti magát, s a többi, nagyon különböző egyéniségű betegek is engedelmesen belesimulnak a Házirend és a Főnéni megszabta keretbe. Az Osztály, az olajozottan működő diktatúra gépezetét egy új ember érkezése rázkódtatja meg. McMurphy afféle csavargó Messiás: börtönből került az elmegyógyintézetbe, amit eleinte jobbnak vél a börtönnél. Nemcsak a saját sorsa érdekli, nehezen viseli el, hogyan bánnak a többiekkel, hogy törik meg emberségüket. Ő maga egy pillanatra sem alkuszik meg, azonnal totális háborút indít a Főnéni diktatúrája ellen, és sikerül is felráznia az Osztály apatikus, ködfelhők között vegetáló betegeit. A harc során apró győzelmek és vereségek váltják egymást. McMurphy jelentős győzelme - a regény egyik csúcspontja -, amikor sikerül nyélbe ütnie egy kollektív hajókirándulást. A Főnéni ezek után zárt osztályra csukatja McMurphyt és Serteperte Főnököt...

Merész, egycélú lendület, izgalmas cselekménybonyolítás, kitűnően megszerkesztett jelképrendszer, bizarr és mégis hiteles emberábrázolás jellemzi a művet. A regény azt sugallja, hogy a reménytelen kiszolgáltatottságban is lázadni kell az embertelenség ellen, mert az áldozat - fájdalmas bár - nem céltalan: talán van még visszatérés az elveszett emberséghez. Első regény ritkán robban be olyan fergeteges erővel az irodalmi életbe, ahogyan Kesey regénye. Könyve azok közé a parabolák közé tartozik, amelyek egy allegorikus, mélyebb jelentés tolmácsolása mellett egyidejűleg a félelmetes realitás erejével hatnak. A lázadó írás nyomasztó, ugyanakkor katartikus, felemelő olvasmány.

(Kesey fél-indián származású amerikai író, kábítószerek rabja lett, így az amerikai irodalom beváltatlan ígérete maradt.)

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez