Aleksis KIVI

A HÉT TESTVÉR

Kivi volt az első finn regény szerzője. Akkor robbant be ritka üstökösként a finn irodalomba, amikor a nemzeti öntudat erősítésében hallatlan szükség volt rá. A Kalevalát már kiadták, sőt kezdték idegen nyelvekre is lefordítani, de nem volt még finn regény. A romantika kora átnőtt a realizmus korába. Már nem volt elég a nép nyelvén vagyis finnül írni, egyre fontosabbá vált a miről és a hogyan. A finn nép, mely a "művelt közönség" számára szinte ismeretlenül élt erdei között, hatalmas potenciális erőt jelentett a nemzeti jogok elisrmertetéséért vívott harcban és a finnek szellemi értékeinek elfogadtatására irányuló erőfeszítésekben. Ezt a népet, a finn parasztot vitte be Kivi az irodalomba.

A mindennapi élet reguláit nehezen viselő, fékezhetetlen természetű, de jólelkű hét fivér viszontagságainak bemutatása a regény, - mely párbeszédes formában íródott - a finn ember és a finn táj realisztikus, egyúttal költői ábrázolása. Azt mutatja meg, hogyan tette magáévá a természet szabad ölén élő, elhatározásaiban makacs finnség a társadalmi együttélés és kultúra kötöttségeit. A hét testvér mindegyike a finm paraszt egy-egy ragyogóan jellemzett típusa. A természet erőivel folytatott küzdelmük, másrészt a betűvetés, a tudományok elsajátításában tanúsított, kezdetben ellenkezésekkel, megtorpanásokkal tarkított, később tudatos erőfeszítéseik a finn nép felemelkedését jelképezik.

A finomkodó és kizárólag a romantikus eszményekért rajongó, konzervatív kritika értetlenül, sőt durva elutasítással fogadta a regényt, melyet azóta a világ csaknem minden nyelvére lefordítottak.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez