Ludwig KOHL-LARSEN - Szimbo JANIRA

SZIMBÓT HALLGATOM

Kohl-Larsen ismert német archeológus, etnográfus és orvos aki archeológiai és etnográfiai kutatásait Kelet-Afrikában végezte. Főként a neolit-kori emberekkel kapcsolatos leletek feltárásával foglalkozott. Kutatómunkájának legnagyobb eredménye azonban afrikai előember-maradványok felfedezése volt. Ezek egyike Africanthropus njaraensis néven vonult be a tudományos irodalomba.

A könyv azonban nem az őskori leletek feltárásáról, banem az expedíció munkájában résztvevő egyik néger munkás életéről szól. Szimbo Janira az isszanszu törzs tagja, s életének nagyobb részét "távol a civilizációtól", a kenyai ősvadonban, a "pori"-ban töltötte el.

Larsen változtatás nélkül jegyezte fel Szimbo Janira esti tábortüzek mellett elmondott történeteit. E történetek epizódok Szimbo életéből. Az esti mesék mozaikjai együttesen nemcsak Szimbo élettörténetét tárják az olvasó elé, hanem az őserdei falvakban, s a sztyeppi bomákban élő néger törzsek életét, szokásait vallásos hiedelmeit is. Különleges élményt nyújt az, hogy minderről nem az európai tudós megfigyelő, hanem egy isszanszu néger tájékoztatja az olvasót.
A könyv minden olvasórétegnek tartalmas időtöltést kínál.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez