KOPRÉ József

OTT MEGY EGY KALAP!

Egy kisregényt és négy elbeszélést tartalmaz Kopré József kötete. A címadó kisregény hőse, a kalap gazdája, az öregedő, albérletben élő Marják József tanító úr. A koszlott, zsíros kalap, amely viselőjének csavargó külsőt kölcsönöz, szinte teljesen kirekeszti az emberek közül az amúgy is magányos tanítót. A kalap miatt állandó céltáblája a gúnynak és megaláztatásnak, amit sokáig megadóan tűr, de amikor egy vásott gyerek leköpi kalapját, fellázad és elégtételt akar venni. Igaza keresése közben közönnyel, gúnynyal, lenézéssel, türelmetlenséggel és értetlenséggel találkozik.

A Gátőr lánya című elbeszélés egy fiatal lányról szól, aki az ötvenes évek elejének magyar falujából a fővárosba készül, hogy a paraszti életet felcserélje a biztosabb jövőt ígérő munkás élettel. A szilfa bot hőse már Budapesten él fia családjánál és kiszakadva megszokott környezetéből, visszasóvárogja a falusi életet. De hát kellett a házért kapott pénz a fiataloknak az új Ladára. A közeli parkban érzi magát a leginkább otthon, ahol mindenféle emberrel összeakad, akik között van, aki megpróbálja átejteni - sikertelenül. Egy iskolás lány története A Mi van veled, Duci? című elbeszélés. Duciéknál otthon mindig kevés a pénz, szüleitől nem kérhet, így azért, hogy barátja meg tudja venni a neki épített zsebrádióhoz az alkatrészeket, hol értékes tárgyakat, hol pénzt lop osztálytársaitól.

Saját fiatalságának egész életre szóló élményét örökíti meg A Kelet Népe szerkesztőségében című írás. Kopré József gyakornokként sokáig együtt dolgozott Móricz Zsigmonddal a Kelet Népe folyóiratnál. Elbeszéléseiben a tanítómesterként tisztelt nagy íróról fest megkapó, őszinte képet.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez