
KRÚDY Gyula
AZ EMLÉKEK SZAKÁCSKÖNYVE
Mindenki, aki valamennyire is járatos Krúdy Gyula írásaiban, tudja,
hogy egyetlen magyar író sem volt képes oly "jóízűen", étvágy-
gerjesztően írni enni- és innivalókról, mint ő. A kötetben
öszszegyűjtött kis lélegzetű írások (általában: egykori hírlaptárcák,
karcolatok) a "gyomor örömeiről" szólnak, megtudható belőlük, hol
voltak hazánkban egykoron a legjobban főző vendégfogadók, hogyan
készítendő a jó rákleves, avagy (minthogy napjainkra mind a tiszai,
mind a zalai rákok kiveszni látszanak, pedig a leveshez, az igazihoz,
mindkettő nélkülözhetetlen) - manapság is szokásos ételekről szólván -
például, hogy milyen is az a csonthús, amely "... reszketni látszott a
gyönyörűségtől, hogy megfelelő szakértelemmel fogyasszák". Szó esik a
válogatásban számos más ízes fogásról - jobbára ma is általános
vendéglői ételekről (káposzta, tokány, sólet stb.), finomságaik
azonban oly gyönyörűséggel részletezettek, hogy az olvasó menten
"gusztust kap" rájuk. Ezért jó ez a válogatás, amely egyébként is a
kevésbé ismert, részben elfeledett Krúdy-írásokat hasznosította,
sikeresen. A függelékként közölt - az összeállító Krúdy Zsuzsa szerint
családjuk hagyatékából való 50 recept - viszont semmi különlegesebb
kulináris szenzációt nem ígér, meglehetősen szokványosnak tűnik.
Közlésüktől el lehetett volna tekinteni, annál is inkább, hiszen Krúdy
- irodalmi hagyatékának tanúsága szerint - enni és inni jót és jól
vendéglőben tudott. Ezért (és Krúdynak a könyvből is kicsendülő
"szinbádos" életszemlélete miatt) - bár sütés-főzés áll a
középpontjában - a kötet inkább férfiaknak való olvasmány, leginkább a
középkorúaknak (a fiatalok még nem, az idősebbek már nem tudnak oly
jóízűen enni).
Vissza a
főoldalra * * * Vissza a kereséshez
|