Hugo van LAWICK - Jane van GOODALL

ÁRTATLAN GYILKOSOK

A könyv Kelet-Afrikában élő nagyobb húsevő állatokkal foglalkozó két kötetre tervezett munka első fele, s három állatfajjal foglalkozik: a vadkutyával, az arany-sakállal és a foltos hiénával.

A Vadkutyák - a síkság nomádjai a Legaja-tó környékén falkában vadásznak - falkavezérrel - leginkább gazellára, gnúra és zebrára. Áldozatukat egy-két perc alatt megölik, torkukat átharapják, így nem szenvednek hosszú ideig: a vadkutyák gyors és ügyes gyilkosok. A kutatók megfigyelték életüket, a kölykök nevelését, szoptatását, etetését, játékát stb.

Az Aranysakálok - a bátor dögevők életét is hónapokon át figyelték, különösen a kölykök nevelése, fejlődése foglalkoztatta a szerzőket. A kölyköket odúba helyezik, ahonnan csak 1-2 hét után mernek kibújni. A szülők őrzik őket, és ha más sakálok szaglásznak körülöttük, együttes erővel elkergetik őket. Az aranysakál étrendje attól függ, hogy milyen területen él: egyesek a gazellán, gnún kívül madarat, kígyót, rágcsálókat, sőt még a gyümölcsöt is megeszik.

A Foltos hiénák - a kuncogó vadászok című részben a szerzők elmondják, hogy amikor a hiénák tanulmányozásához fogtak, nem kedvelték ezeket az állatokat, de később már más szemmel nézték őket: megállapították, hogy minden hiéna önálló egyéniség. A közhit szerint a hiénák gyáva dögevők, és a más, erősebb állatok által elejtett maradék döghúst eszik. A vizsgálódások szerint ez nem így van...

A szerzők több mint két évig tanulmányozták ezt a három állatfajt. Türelemmel és kitartással figyelték életüket, tevékenységüket.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez