Nyikolaj Szemjonovics LESZKOV

KISVÁROSI LADY MACBETH

A klasszikus hírű és szépségű kisregény balladai tömörséggel mondja el egy fiatal orosz kereskedőasszony szenvedélyes és kegyetlen szerelmének történetét. Az asszony szerelmeséért megöli apósát, férjét és ennek gyermekunokaöccsét - végül a száműzetésbe vezető úton, vetélytársnőjével együtt önmagát is elpusztítja.

A nagy tragédiák vészjósló atmoszférája árad a regényből. Rendkívül szűkszavú; csak a történet lényegét beszéli el, objektív hangjába pszichológizáló aláfestés nem vegyül. Látszólagos száraz tárgyilagosságával a korabeli orosz vidéki élet egész sivárságát megeleveníti. Szinte érezzük a környezet, az életforma félelmetes nyomását, amint embertelenné deformál egy kiszolgáltatott lelket: egy asszonyét, akit szenvedélye elvakít, mert más szeretetet és gyöngédséget mint a megalázó, önpusztító szerelmet sohasem ismert. Ez a felejthetetlen nőalak egyszerre kelt iszonyatot és szánalmat: szenvedélyében is az üresség és halál borzongását érezzük.

Szuggesztív száraz, tendenciózusan tárgyilagos stílusa a modern francia regényhez közelíti. Megrázó, kegyetlenül komor remekmű, az orosz irodalom egyik legdrámaibb kisregénye.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez